Renske van der Heijden

Het échte monster?

Monster? Niet monsters

Nope … dus ik zal me even officieel voorstellen

Mijn naam is Renske van der Heijden, MultiMediaMonster is mijn eenmanszaak. Ik ben dus een freelancer. Geen groot bedrijf en geen grootse poeha. Daarom zijn de teksten op mijn website ook met een flinke “knipoog” geschreven. Het zegt iets over mij persoonlijk. En over hoe ik mijn werk zie. Ik geloof niet zo in stramienen en hokjes en stap daar ook graag buiten.

Passie & liefde voor werk

Ik doe mijn werk met zeer veel passie en liefde. En juist omdat ik een klein mediabureau ben kan ik mijn klanten de aandacht en energie geven waarvan ik vind dat ze dat verdienen, waar ze mij dus ook voor betalen. Iets waarvan ik vind dat de meeste grotere bureau’s in mijn vakgebied gebrekkig blijven. Opleveren en wegwezen? Daar doe ik dus niet aan. Ik heb geen ambitie om een multinational te worden waar 100 designers en developers een productie machine zijn geworden. Ik wil kwaliteit én service leveren. Daar hoort voor mij ook bij dat ik de juiste zorg (en dus tijd) aan mijn klanten en hun wensen geef. Ik heb gemerkt dat dat vrijwel alleen lukt wanneer ik een ontwerp vanuit mijn hart maak. Ik denk dat meeste van mijn klanten dat wel kunnen beamen. Natuurlijk moet er geld verdient worden, maar dat is zeker niet de nummer #1 op de lijst van prioriteiten bij projecten.

Tijd

Ik kan met voorstellen dat je je als potentiële klant afvraagt “Heb je dan wel tijd?”. Jazeker, ik maak tijd en tover van 2 handen er zo 6! Of wel 10! Maar dus wel handen met dezelfde ambitie. Ik heb een grote kring aan vakidioten en een een kleine kring aan mensen die daarnaast net als ik hun werk met dezelfde passie beoefenen. Met de laatste groep werk ik regelmatig samen, daardoor kunnen we dus wel vrijwel alle projecten aan die op ons pad komen.

Kennis en ervaring

Ik zit inmiddels tussen de 15 en 20 jaar in dit vak (vormgeving en ontwikkeling). Alle werkzaamheden die ik beschrijf op deze website zijn ook écht de werkzaamheden die ik zelf verricht. Er zijn vaak discussies tussen vormgevers en programmeurs over “wie kan vormgeven kan niet net zo goed programmeren” en visa versa. Onzin! Echt onzin. Ik heb menig programmeur in het stof achtergelaten terwijl mijn oorsprong ooit begon op de Hogeschool voor de Kunsten in Den Haag (typografie).

Een klein beetje achtergrond, ik ga (nog) geen boek schrijven

Ik heb een aantal omzwervingen gehad voordat ik op mijn plek terecht kwam. Na de HAVO koos ik ervoor om mijn propedeuse Maatschappelijk Werk & Dienstverlening te halen om vervolgens Gedragspsychologie te gaan studeren. Ik had een grote interesse in gedrag, motivatie en communicatie. Toch had deze opleiding een te hoog “geitenwollensokken” gehalte #sorry en koos ik er na een jaar voor de overstap te maken naar Communicatie & Management op de School voor Journalistiek. Ik hoopte op een “iets” bedrijfsmatigere aanpak, dat was toch extremer dan ik had verwacht.

In dat jaar (1995) werd ik uitgenodigd deel te nemen aan het Chesterfield Creative event. Tijdens die nacht in de Westergasfabriek in Amsterdam werd ik aangesproken door het bureau dat het event organiseerde. Zij adviseerden me om toch de kunstacademie te gaan doen, na een “keuring” die ze hadden geregeld werd ik in Den Haag toegelaten. Natuurlijk een nog hoger “geitenwollensokken”, gecombineerd met veel poehaa waar ik allergisch voor ben. Twijfelend over mijn keuze, wachtend de trein naar Den Haag, werd ik gebeld door een vriend met de melding “Je schilderij hangt op alle stations!” … Ik liep iets verder over het perron … verrek. Ik was één van de winnaars van het event, mijn werk hing overal en stond in allerlei tijdschriften en gidsen. Wow … ik was verkocht.

In die zelfde jaren (vanaf 1991) ben ik ook in te prooi gevallen aan het WWW (World wide web), ik zag een combinatie mogelijkheid. Mooie en vooral functionele dingen maken op internet. Ik ging op zoek naar een passende opleiding, vond het Post-HBO MultiMedia, deed een toelatingsexamen en werd aangenomen. Zo! Dat was stap #1. Stap #2 was solliciteren bij een bedrijf wat de focus had op de digitale wereld. Dat werd Zon Nederland (opgericht door Radio 538 en de Free Record Shop). Ook daar werd ik aangenomen als webdeveloper.

Ik kán nu dat boek gaan schrijven over alle jaren daarna. Over alles wat er allemaal gebeurd is. Maar dat ga ik (nog) niet doen. Mijn punt is: daar ben ik verliefd geworden op mijn vak. En daarom doe ik wat ik nu doe … Creëren …

Geschiedenis
Renske van der Heijden
Contact

Favoriete uitspraak

I must create a system or be enslaved by another mans; I will not reason and compare: my business is to create.
William Blake

Elders op internet

Mijn skill setje & ervaring

Animatie, 3D & geluid

Adobe After Effects
Adobe Flash
Adobe Premiere
Bryce, Poser, 3D Studio MAX, Maya
Sketch-up
Soundforge

Ontwikkeling & techniek

phpMyAdmin
ASP
HTML
Javascript
WordPress
Joomla
XML
(S)CSS
jQuery
Adobe Dreamweaver
Koala
MySQL
PHP
Putty
Sublime
API implementatie
UltraEdit

Overig

Microsoft Office
Social Media & community management
Google Adwords
Google Analytics & Search console
Marketing & communicatie strategie

Vormgeving & ontwerp

Adobe Fireworks
Adobe Illustrator
Adobe Indesign
Adobe Lightroom
QuarkXpress
Adobe Photoshop

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!